
VegTech är bönder som odlar Sedum i industriell skala från hemligt recept
Gröna tak blir allt vanligare. Och en stor del av takens vegetation kommer från VegTech, som sedan starten 1987 vuxit till att idag vara en ledande leverantör av Sedum. - Redan 1991 lade vi det första moderna gröna taket i Sverige på Skandinaviska Enskilda Bankens nybyggda huvudkontor i Sundbyberg, säger Johan Ljungberg, VD på VegTech.
I det lilla småländska samhället Vislanda, tre mil utanför Växjö, har VegTech sin anläggning där man utvecklar och odlar växtprodukter för gröna tak och även till markytor och vattenmiljöer. Och precis som namnet VegTech antyder besitter de sextiofem medarbetarna en väl avvägd mix av kunnande inom byggteknik och växtodling.
När Johan Ljungberg målar upp en bild av verksamheten får man gärna intrycket av kombinationen växtlaboratorium och odlingsfabrik. Ett väloljat maskineri där tekniker, byggingenjörer, agronomer, hortonomer och trädgårdsmästare arbetar med att ständigt utveckla, förfina och förädla VegTechs maskinpark, odlingsprocesser och logistik.
- Vi brukar säga att vi är bönder som använder en industriprocess för att odla Sedummattor av högsta kvalitet. Totalt har vi mer än åttahundratusen kvadratmeter odlingsytor och hela vår produktionskedja har vi byggt upp själva. Det gäller alltifrån en egenutvecklad maskinpark till vårt system för att pumpa ut vatten i exakt rätt mängder från våra dammar till att vi tar skott från befintliga växter att odla nya växter ifrån.




"Sedum är ett levande material och kan därför aldrig förvaras på någon lagerhylla. Så fort vi tar upp det från marken levereras det direkt via lastbil till det aktuella taket där det genast läggs på takytan. Det ställer stora krav på vår logistik."
Johan Ljungberg - VD VegTech
Sedumskott och hemligt recept
Sedumodling får kanske många att tänka på frön som sätts i jorden. Men VegTechs Sedum odlas enbart från skott som tas från befintliga plantor.
- Ungefär som man tar skott från en krukväxt hemma och sätter i vatten, säger Johan Ljungberg, men i mycket större skala.
VegTechs Sedummattor består av upp till tolv olika Sedumarter med en substratblandning i botten.
- Skälet till att vi har många Sedumarter i varje matta är att de måste fungera i vitt skilda miljöer och i olika delar av de nordiska länderna där vi säljer våra produkter. Om någon art inte skulle trivas på en plats och dö finns det tillräckligt många arter kvar som fortsätter växa och frodas. En blandning av arter ger dessutom ett trevligt utseende.
Substratblandningen i botten på Sedummattan, berättar Johan Ljungberg, består bland annat av lavasten, biokol och makadam.
- Det är några av ingredienserna, men det exakta receptet avslöjar vi aldrig. Det är lika hemligt som receptet på en viss världsberömd amerikanskt läskedryck.
Säsongen för att skörda Sedum i Vislanda inleds vanligtvis en vecka in i mars och håller på in i november. Under den perioden kan man dagligen se traktorer ute på VegTechs fält med en specialmaskin bakom som plockar upp Sedummattor på pallar.
- Sedum är ett levande material och kan därför aldrig förvaras på någon lagerhylla. Så fort vi tar upp det från marken levereras det direkt via lastbil till det aktuella taket där det genast läggs på takytan. Det ställer stora krav på vår logistik.


Tips för att lyckas med det gröna taket
För att lyckas med sitt gröna tak framhåller Johan Ljungberg vikten av en noggrann projektering, där det bland annat bör ingå att dimensionera takets dränering utifrån dess lutning så att regnvatten som substratet inte förmår ta upp kan föras bort effektivt.
- Om dräneringen inte är tillräckligt effektiv riskerar växterna att stå för länge i vatten och kvävas.
När det gäller underhåll säger Johan Ljungberg att man behöver ge det gröna taket lite kärlek. De första två åren ska man gödsla det lite grann varje år. Därefter räcker det att man tittar till det vartannat år och gödslar vid behov.

Växtlighet på tak har många fördelar
Som avrundning ber vi Johan Ljungberg förmedla de främsta fördelarna som han anser att gröna tak erbjuder.
- Jag skulle säga att det viktigaste är att de ger ett trevligt utseende. Och växtligheten på taket håller dessutom kvar regnvatten och reducerar den omedelbara belastningen på dagvattensystemet vid häftiga skyfall, som beräknas bli allt vanligare framöver.
De gröna takens förmåga att hålla kvar regnvatten, understryker Johan Ljungberg, är så betydelsefull att det blivit allt vanligare att kommuner och andra byggherrar skriver in i sina byggplaner att taken ska förses med växtlighet.
En annan fördel är att växter bidrar till den biologiska mångfalden. Johan Ljungberg säger att det ofta händer att insekter dyker upp redan medan man lägger Sedumet.
Vegetationen har också en förmåga att sänka temperaturen på taket.
- Nyligen lade vi sextusen kvadratmeter Sedum på den nya sju våningar höga och 45 300 kvadratmeter stora multisportarenan Prioritet Serneke i Göteborg. I taket monterades även solpaneler. Och tack vare den omgivande växtligheten ligger solpanelerna nu i en miljö där temperaturen blir lägre vilket gör att solpanelerna har en bättre effektivitet, avslutar Johan Ljungberg.
Om VegTech
- Grundades 1987 av en grupp privatpersoner.
- Ingår numera i Nordic Waterproofing-koncernen, som äger VegTech sedan 2018.
- Omsättning 165 miljoner.
- Totalt 65 medarbetare, varav tio året-runt-anställda och tio säsongsanställda som arbetar med odlingarna.
När det inte är säsong, från december till mars, är de tio året-runt-anställda verksamma som mekaniker i VegTechs verkstad, där de servar och bygger om befintliga maskiner samt även konstruerar nya maskiner.
VegTech erbjuder egenutvecklade och egenodlade tunnare Sedumtak mellan 40 till 57 mm, ängstak mellan 110 till 157 mm och tjockare så kallat biotop-tak mellan 170 till 210 mm.
Om man väljer ett tjockare biotop-tak (ängstak) bör taket provtryckas innan för att säkerställa att tätskiktsmembranet är helt tätt. Om taket inte är tätt, kan det medföra stora kostnader att senare riva upp den tjocka växtligheten för att hitta felet. Provtryckning görs med tätade brunnar, ytan invallad och ställd under minst sextio mm vatten i tre dygn, följt av observation i sex dygn.